Ystävällisyys, auttavaisuus ja mielen maltti ovat asioita, joita Thaimaassa arvostetaan. Buddhalaisuus on Thaimaan valtauskonto, ja Buddha-patsaat sekä buddhalaismunkit näkyvät kaikkialla katukuvassa. Thaimaa on myös Etelä-Aasian vierailluin maa muun muassa henkeäsalpaavien maisemien, muinaisen kuningaskunnan raunioiden ja vahvan keittiökulttuurin ansiosta.

Thaimaalaisissa kouluissa opettajien kunnioittaminen on normi, josta ei poiketa. Oppilaat käyttävät koulupukuja, ja esimerkiksi liian erikoisia hiustyylejä ei suvaita.  Valinnaisuutta kurssien suhteen on melko paljon, ja monet vaihto-oppilaat opiskelevat kulttuuriaineita kuten tanssia, miekkailua, nyrkkeilyä, musiikkia, ruoanlaittoa, kädentaitoja, historiaa, uskontoa ja meditaatiota.

Thaimaassa puhutaan thain kieltä, mutta kukaan ei oleta, että maahan vasta saapuva vaihto-oppilas osaisi sitä.

Ihmiset ja yhteisö

Useissa perheissä on monia sukupolvia asumassa yhdessä ja on yleistä, että sukulaiset eri puolilta maata käyvät kylässä. Perheet myös nauttivat yhdessä vietetyistä viikonlopuista kotona. Sinun täytyy aina pyytää lupa isäntäperheeltäsi, jos haluat lähteä ulos. Thaimaalaiset tervehtivät toisiaan wailla (painavat kämmenensä yhteen samalla kun kumartavat/niiaavat) osoittaakseen kunnioitusta. Thaimaalaiset yrittävät elää “jai yen”, eli ns. viileällä sydämellä, joten et todennäköisesti tule näkemään heidän ilmaisevan voimakkaita tunteita.

Koulu

Kouluvuosi alkaa toukokuussa ja loppuu helmikuussa ja koulupäivä on yleensä klo 7.30-15.30. Lokakuussa on pieni loma. Kouluissa pidetään koulupukuja. Thaimaalaisissa kouluissa opetetaan paljon kulttuurellisia aineita kuten thaikieli, tanssi, miekkataistelua, musiikkia, kokkausta, taidetta, historiaa, buddhalaisuutta ja meditaatiota. On myös monia erilaisia kerhoja, kuten akateemisia, urheilu ja viihdekerhoja.

Ruoka

Thaimaalainen keittiö koostuu riisistä, currysta, kalasta ja vihanneksista sekoitettuna mausteisiin pippuri ja maapähkinäkastikkeisiin. Normaalisti ateriat koostuvat porsaanlihasta, kanasta ja laajasta valikoimasta hedelmiä ympäri vuoden. Monissa thaimaalaisissa perheissä syödään iltapala yhdessä. Perheet syövät yleensä niin, että jokainen saa oman kulhon riisiä ja lisukkeet ovat pöydän keskellä, jotta ne voidaan jakaa yhdessä muiden kanssa. Suosituimmat lisukkeet ovat “pad thai” eli pannulla paistettuja nuudeleita, “yam” eli maustettu salaatti ja “tom yum kung” eli sitruunalla maustettu katkarapukeitto.

Vaihto-oppilaan kokemuksia Thaimaasta

Hei! Olen Anna, olin AFS-vaihtarina Thaimaan Saraburissa 2011-2012. Valitsin Thaimaan mielikuvien perusteella, hyvä sää ja herkullinen ruoka ja nämä osoittautuivatkin todeksi, mutta Thaimaa oli myös paljon muuta!

Kolme vaihtoni kohokohtaa olivat:

  1. Aloitusleiri kesti viikon verran ja tutustuimme siellä muihin vaihtareihin ja maan tapoihin sekä kieleen. Leiri järjestettiin Bangkokissa ja pääsimme katsomaan myös nähtävyyksiä kuten valtava temppeli, Wat Phra Kaeo. Leiri huipentui isäntäperheen tapaamiseen ja uuteen kotikaupunkiin matkaamiseen.
  2. Syyskuussa järjestettiin koulun Sport’s Day, jossa koko koulu oli jaettu neljään eri joukkueseen, jotka kilpailivat erilaisissa urheilulajeissa. Oma roolini oli kulkea aloitusseremoniassa joukkueemme edellä perinteiseen thai-asuun pukeutuneena. Kokemus oli erittäin uniikki ja päivä oli todellakin ikimuistoinen.
  3. Yksi ehdottomasti vaihtovuoden hienoimpia kokemuksia oli täysin uuden kielen oppiminen. Ensimmäisen kerran kun tajusin, että minähän ymmärrän mitä ympärillä puhutaan ja osaan jopa vastata, oli unohtumaton saavutus joka ei tullut helpolla mutta tuntui sitäkin palkitsevammalle.