Päädyin Meksikon eteläisimpään ja kuumimpaan osavaltioon Chiapasiin Guatemalan rajan lähelle. Kaupunkini Tapachula oli heidän mukaansa varsin pieni, lähteestä riippuen noin 300 000-500 000 asukkaan kaupunki. Iso väli arvioissa johtuu osaksi siitä, että Guatemalan puolelta tulee päivittäin rajan yli laittomasti ihmisiä, mutta lähinnä he tulevat töihin ja menevät illalla takaisin.
Maisema tuntui aluksi liian vihreältä, ja vihreä oli kirkkaampaa kuin Suomen vihreät metsät. Kaupunki ei ollut siisti tai hieno, ja kuopatonta tietä oli vaikea löytää, mutta syykin oli selvä. Sadekauden aikana, eli puolet vuodesta, satoi aina illalla niin paljon, että teillä oli helposti parikymmentä senttiä vettä. Lisäksi rankkasateiden aikana jopa koulupäiviä peruttiin. Puolet vuodesta oli sitten ihan kuivaa. Ja aina oli kuuma! Normaali päivälämpötila oli kolmenkymmenen paremmalla puolella, enkä muista että kertaakaan vuoteni aikana olisi mennyt alle 25 lämpöasteen. Meksiko on kuitenkin valtava maa, eikä tarvinnut ajaa kuin kuutisensataa kilometriä osavaltion pääkaupunkiin, niin lämpötilat muistuttivat Suomen kesää, eli noin 15-25 astetta.
Kodistamme ajoi isovanhempien ”maatilalle” noin puoli tuntia, mutta siinä ajassa kaupunki ehti vaihtua viidakkoon. Isovanhempien piha jatkui metsänä, viidakkona, jossa oli valtavia puita, joissa kasvoi kasveja. Heillä oli pihassaan myös isoja kukkia, banaani-, rambutan- ja mandariinipuita ja viljeltiin heillä myös muun muassa kahvia. Vieressämme oli myös tulivuori Tacana, joka ilmeisesti ei ole vaarallinen, mutta ei myöskään sammunut…
Perheeseeni kuuluivat mama, papa, joka oli lääkäri, kanssani samanikäinen sisko ja kolmekymppinen hiukan kehitysvammainen sisko. Lisäksi host-veljeni asui vaimonsa ja lapsensa kanssa samassa pihapiirissä ja isovanhemmat muutaman kymmenen kilometrin päässä.
AFS:n kanssa olin melkein 3 viikkoa reissussa Ruta Mayalla, joka ainakin silloin järjestettiin joka vuosi. Meitä oli kaksi bussilastillista vaihtareita ja kiersimme ison osan Etelä-Meksikoa. Reissu oli varmaan elämäni raskain mutta myös yksi hienoimmista kolmesta viikosta, sillä näimme paljon sellaista mitä en olisi uskonut ikinä näkeväni.
Perheessäni oli varsin tiukat säännöt, eikä varsinkaan yksin saanut olla iltaisin paljoa poissa kotoa. Usein iltaisin tein läksyjä (joista oppii muuten kieltä tosi hyvin), tein jotain siskoni kanssa, kävin elokuvissa, olin poikaystäväni kanssa, siivoilin, autoin ruoanlaitossa tai kävin naapurissa katsomassa kaksosvauvoja siskoni kanssa. Kokeilin myös monia uusia asioita, kuten balettia ja parkouria, mutta kuuman sään takia liikunta ei ole Tapachulassa kovinkaan suosiossa. Lisäksi kävin välillä esimerkiksi maalaamassa keramiikkaa.
Tapachulassa oli samaan aikaan kanssani neljä muutakin vaihtaria, Poon Thaimaasta, Daiki Japanista, Dafne Italiasta ja Aron Tanskasta. Olimme paljon tekemisissä keskenämme ja vieläkin kirjoittelemme etenkin tyttöjen kanssa.