Saksassa on noin 82 miljoonaa asukasta, joten se on Euroopan unionin runsasväkisin maa. Kulttuurit, murteet ja sääolosuhteet vaihtelevat sen mukaan, missä päin Saksaa ollaan. Saksalaiseen stereotypiaan liitetään usein järjestelmällisyys, täsmällisyys ja tietynlainen yhdistelmä suoruutta ja kohteliaisuutta.

Suurin osa saksalaisista ei asu suurissa kaupungeissa, vaan on tyypillistä, että ihmiset asuvat pienemmillä paikkakunnilla ja käyvät ehkä töissä jossakin lähellä olevassa isommassa kaupungissa. Niinpä suurin osa vaihto-oppilaistakin sijoittuu isäntäperheisiin pikkukaupungeissa.

Saksaan lähtiessä on hyvä osata jo ainakin saksan kielen alkeet, vaikka suurin osa saksalaisista puhuukin ainakin jonkin verran englantia.

Saksa2

Koulut ja opiskelu

Saksassa oppilaat yleensä käyvät koulua maanantaista perjantaihin, vaikka joillakin alueilla kouluun mennään myös lauantaisin. Lukio Saksassa alkaa yleensä noin klo 7:30 tai 8:30 ja päättyy klo 14 mennessä. Saksalainen koulukulttuuri on samankaltainen kuin Suomessa, ja oppilaiden ja opettajien välinen suhde on yleensä sekä ystävällinen että kunnioittava. Vaikka opettajat olisivatkin epämuodollisia, he odottavat oppilaansa saapuvan tunnille ajoissa, tekevän läksyt ajallaan ja osallistuvan aktiivisesti tunnilla.

Saksa4

Isäntäperheet ja yhteisöt

Perhe-elämä Saksassa on tärkeää, mutta sinulle annetaan myös paljon itsenäisyyttä. Nuoret ottavat vastuun omista asioistaan ja auttavat esimerkiksi kotitöissä. AFS-vaihto-oppilaat ovat asuneet yhteisöissä ympäri maata, mutta todennäköisimmin sinut sijoitetaan pienelle paikkakunnalle tai maaseutualueelle. Perhe-elämä ja sosiaalinen järjestys ovat tärkeitä Saksassa, mutta myös itsenäisyys on arvossaan. Voit luottaa isäntäperheesi tukeen samalla kun saat mahdollisuuden tutkia ympäristöä omatoimisesti.

Saksa3

Ruokakulttuuri

Saksalainen keittiö on yhtä rikas kuin se onkin raskas. Lihaa ja kalaa tarjoillaan usein perunoiden, knödelien, pastan, riisin tai vihannesten kanssa. Saksalainen keittiö on tunnettu erilaisista liharuoistaan, kuten erityisesti erilaisista wurst-makkaroistaan. Saksa on kuitenkin tunnettu myös monipuolisista leivistään ja kuuluisasta Schwarzwälder-kakustaan ja kahvista. Usein saksalaiset syövät kolme ateriaa päivässä, joista yksi on lämmin, ja koko perhe kokoontuu nauttimaan yhteisestä ajasta.

Katso lisää kuvia Saksan AFS:n instasta!

Löydä oma ohjelmasi