Kiinnostaako vaihto Belgiassa? Lue muiden oppilaiden kokemuksista ja tutustu Belgian flaaminkielisiin vaihto-ohjelmien ajankohtiin, hintoihin ja sisältöön.
Belgia – pieni, monikulttuurinen maa keskellä Länsi-Eurooppaa Saksan ja Ranskan kainalossa. Sen pohjoisosassa puhutaan hollantia (Flanderi), eteläosassa ranskaa (Vallonia) ja pääkaupungissa Brysselissä näitä kumpaakin. Belgiaan voi lähteä sekä ranskan– että flaaminkieliseen vaihtoon.
Millaista on opiskella flaaminkielisessä Belgiassa?
Tässä vaihto-ohjelmassa vaihto-oppilaat sijoitetaan flaaminkieliselle alueelle Belgian pohjoisosaan. Maassa on sekä julkisia että yksityisiä kouluja, mutta AFS-oppilaat sijoitetaan yleensä julkisiin kouluihin. Belgialaisten koulujen opettajat ovat vaativia, joten korkeita arvosanoja on vaikea saada. Koulupäivä kestää yleensä maanantaista perjantaihin klo 8–16. Puolen päivän aikaan on tunnin lounastauko ja päivän aikana kaksi 15 minuutin taukoa. Keskiviikko-iltapäivät ovat belgialaisissa kouluissa vapaita.
Pakollisiin kursseihin kuuluvat flaamin kieli, ranska, maantiede, historia, matematiikka, fysiikka, biologia, kemia ja liikunta. Opiskelijat voivat halutessaan painottaa opinnoissaan yhtä tai kahta lukuainetta ottamalla lisää tämän oppiaineen viikkotunteja. Koulut tarjoavat harvoin opetuksen ulkopuolisia aktiviteetteja.
Miksi vaihtoon flaaminkieliseen Belgiaan?
AFS-oppilaat valitsivat flaaminkielisen Belgian vaihtokohteekseen mm. seuraavista syistä:
“Valitsin Belgian, koska minua kiinnosti sen kulttuuri ja sijainti.”
“Olin kauan miettinyt, että olisi kiva lähteä vaihtoon oppimaan uutta kieltä ja kulttuuria, sekä ylipäätään kokemaan uutta.”
“Belgia on pieni maa ja vaihdon aikana ehtii nähdä paljon paikkoja ja matkustaa helposti Euroopassa.”
Flaaminkielisen ympäristön lisäksi Belgiassa kiinnostaa sen rikas ja monivaiheinen historia, kauniit kaupungit ja vaikuttava arkkitehtuuri, sekä ruokakulttuuri ja taide. Sinulla on erinomainen mahdollisuus kokea unohtumaton vuosi!
Minkä ikäisenä flaaminkieliseen Belgiaan voi lähteä vaihtoon?
Vaihtoon voi lähteä aikaisintaan peruskoulun jälkeen. Vaihdon alkaessa oppilas voi olla enintään 18 vuotta 8 kuukautta, jotta vaihto Belgiassa on mahdollinen. Suosittelemme aloittamaan haun noin vuotta ennen suunniteltua vaihtoon lähtöä.
Pitääkö osata flaamia?
Sinun ei tarvitse osata flaamia valitessasi vaihtokohteeksi flaaminkielisen Belgian. AFS Belgia tarjoaa vaihto-oppilaille Rosetta Stone -verkkokielikurssin, jonka taso 1 sinun on läpäistävä ennen saapumistasi Belgiaan.
Mitä leirejä AFS järjestää?
AFS-oppilaiden mukaan “yksi parhaita asioita vaihdossa on ehdottomasti leirit”! AFS järjestää vaihto-oppilaille orientaatioleirejäniin koti- kuin kohdemaassakin. Kohdemaasta riippuen leirien sisältö voi hieman vaihdella, mutta pääasiassa leirejä on mm.
Ennen vaihtoon lähtöä oppilaat osallistuvat Suomessa järjestettävään ”Lähtöorientaatioon”, jossa valmistaudutaan vaihtoon lähtöön, käydään läpi lähtöön liittyviä tärkeitä teemoja sekä tutustutaan vaihtoelämään vinkkien avulla jo etukäteen. Nuoret pääsevät myös tutustumaan Suomesta AFS:n kautta maailmalle lähteviin vaihto-oppilaisiin.
Ennen vaihtoon lähtöä oppilailla on myös mahdollisuus jutella kohdemaassa jo vaihdossa olleen vaihto-oppilaan kanssa, jolta saa hyviä vinkkejä kyseisen maan tapoihin ja kulttuuriin liittyen. Tämä auttaa usein sopeutumisessa juuri kyseiseen kohdemaahan ja käytännön asioiden hoitamisessa (esim. mitä kannattaa pakata mukaan, mistä saa puhelinliittymän jne.).
Kohdemaahan saapumisen jälkeen paikallinen AFS-toimisto järjestää vaihto-oppilaille ”Tulo-orientaation”, jonka tarkoituksena on tutustua paikallisen AFS:n toimintaan ja verkostoitua kohdemaan sisällä. Nämä ovat erinomaisia mahdollisuuksia löytää hyviä ystäviä jo heti alkuvaiheessa ja ymmärtää paremmin kohdemaan kulttuuria.
Vaihtokokemuksen aikana paikallinen AFS vastaa retkien, ohjelman ja mahdollisten Mid-Stay -leirien järjestämisestä. Tämä voi vaihdella kohdemaasta riippuen.
Vaihdon loppupuolella kohdemaan AFS-toimisto järjestää kotiin palaaville vaihto-oppilaille paikallisen ”Lähtö-orientaation”, missä reflektoidaan oppilaiden vaihtokokemuksia ja pohditaan mitä vaihto on tuonut jokaisen elämään. Nämä ovat liikuttavia hetkiä yhdessä uusien ystävien kera.
Kotiinpaluun jälkeen Suomen AFS järjestää vaihto-oppilaille vielä ”Paluuorientaation”, missä kootaan yhteen vaihtovuoden opit ja kokemukset, sekä valmistaudutaan kotimaahan ja arkeen sopeutumiseen. Myös tämä voi olla joillekin kulttuurishokki. Näitä teemoja käsitellään siksi yhdessä muiden Suomeen palanneiden oppilaiden kanssa etukäteen.
Paljonko vaihto Belgiassa maksaa?
Belgian vaihto-ohjelmien hinnat ja tarkat ajankohdat löytyvät tämän sivun oikeassa reunassa olevasta “Kaikki ohjelmat” -palkista. AFS on voittoa tavoittelematon järjestö, eli sen ei ole tarkoitus tuottaa voittoa vaihto-ohjelmillaan, vaan kattaa ohjelmasta aiheutuvat kulut.
Alla olevasta kuvasta näet lyhyen yhteenvedon siitä, mistä AFS:n vaihto-ohjelman hinta koostuu. Tämän lisäksi vaihto-oppilaan on maksettava 25 €:n oleskelulupa Belgiaan saapuessaan. Lisätietoa ohjelmien hinnoista ja mahdollisista lisäkustannuksista saat AFS-toimistolta.
AFS:n ohjelmahinnat sisältävät myös lennon kohdemaahan. Ohjelmien 2025-26 hinnoittelu on tehty kevään 2024 hintatiedoin. Lento kohdemaahan varataan vasta, kun isäntäperhe on löytynyt ja matkustuspäivä on varmistunut. Mikäli matkustusajankohdan lennon hinta poikkeaisi merkittävästi hinnoitteluajankohdan tiedoista, noudatamme Osallistumissopimuksen ehtoja.
Millainen maa Belgia on?
Belgia on pieni, monikulttuurinen maa Saksan ja Ranskan kainalossa. Sen pohjoisosassa puhutaan hollantia (Flanderi), eteläosassa ranskaa (Vallonia) ja pääkaupungissa Brysselissä näitä kumpaakin. Idässä on pikkuruinen saksankielinen alue. Belgiassa toimii sekä ranskan- että flaaminkielinen AFS. Maassa on tarjolla kauniita maisemia, herkullisia ruokia suklaakonvehdeista simpukoihin sekä avoimia ihmisiä, jotka ovat tunnettuja huumorintajustaan.
Belgiassa on hyvin vähän kasvissyöjiä ja vegaaneja, minkä vuoksi vegaaneille tai kasvissyöjille saattaa olla vaikeampaa löytää isäntäperhettä. Tämä ei kuitenkaan välttämättä estä vaihtoon hakemista.
Belgiassa vaihdossa olleet oppilaat ovat jakaneet kokemuksiaan AFS:n Instagramin Takeovereissa. Löydät nämä Instagramin kohokohdista.
Tämän lisäksi AFS-oppilaat kertovat kokemuksistaan myös vaihtoinfo-webinaareissa. Pääset ilmoittautumaan webinaariin tämän linkin kautta.
AFS on Suomen vanhin vaihto-oppilasjärjestö, jolla on yli 75 vuoden kokemus oppilasvaihtojen järjestämisestä. Ohjelmat ovat koulutussisällöiltään arvostettuja sekä huolellisesti suunniteltuja kansainvälisiä kokemuksia ja tarjoavat nuorille hauskoja, opettavaisia ja usein myös elämää mullistavia hetkiä. Järjestön taloudellisesti vakaa toiminta yhdessä kattavan kansainvälisen sidosryhmäverkoston kanssa, 24h päivystyksiä myöten, takaavat nuorille parhaat mahdolliset lähtökohdat ja tuen vaihtokokemuksen aikana.
Koska AFS on vapaaehtoistoimintaan perustuva voittoa tavoittelematon järjestö myös AFS:n isäntäperheet ovat vapaaehtoisia, eikä heille makseta palkkaa. Suomalaisen vaihto-oppilaan äidin sanoin “minun mielestä on parempi ettei perheelle makseta, sillä en olisi halunnut lähettää omaa tytärtä perheeseen, joka olisi voinut ottaa hänet kotiinsa rahan takia.” Isäntäperheiden lisäksi vaihto-oppilaiden arjessa ovat vahvasti läsnä myös paikallinen AFS-toimisto sekä kohdemaan paikalliset vapaaehtoiset. He järjestävät nuorille leirejä, ohjelmaa ja retkiä, sekä vaihtavat kuukausittain kuulumisia nuorten kanssa.
Miten hakea Belgiaan vaihtoon?
Ota yhteyttä
Oletko kiinnostunut AFS-vaihdosta ja haluat lisätietoa tai sinulla on kysyttävää? Jätä yhteystietosi ja otamme sinuun yhteyttä. Tämä ei sido sinua mihinkään.
Oletko jo valmis hakemaan? Hakemuksen täyttäminen ei sido sinua vielä mihinkään. Paikat täytetään hakujärjestyksessä, joten hakea voi niin kauan kun paikkoja riittää.