years-experience access-alumni-network airfare airport-pick-up assistance-with-application-process community-service-placement continuous-support cultural-trips domestic-transport emergency-support field-trips global-competence-certificate grade-transcripts host-family-placement housing individual-contact-person internship-placement language-instruction meals medical-insurance orientations-during-your-time-abroad other pre-departure-orientation product-materials re-entry-orientation school-dipolma school-materials school-placement school-transport school-uniform stipend teaching-materials vaccinations visa-and-passport-fees visa-application-assistance world-wide-presence

Ota haltuun toinen kotimainen kieli ja tutustu samalla ruotsalaiseen kulttuuriin! Toisin kuin usein kuvitellaan, Ruotsi on monessa suhteessa erilainen kuin Suomi. Mailla on paljon yhteistä: korkeatasoinen koulutusjärjestelmä, kaunis luonto ja samantyyppinen ruoka. Suomen ja Ruotsin välillä on kuitenkin monia eroja: kulttuuri ja sen moninaisuus, kieliryhmä ja erilainen tapakulttuuri. Lähde vaihtoon Ruotsiin ja opi tuntemaan naapurimaa perin pohjin!

Vaihto-ohjelmaan sisältyy

  • Lennot edestakaisin
  • Isäntäperhe
  • Koulupaikka
  • Oma yhdyshenkilö kohdemaassa
  • Kattava sairaus- ja tapaturmavakuutus
  • 24/7 Hätäpäivystys
  • Koulukyydit
  • Apu hakuprosessissa
  • Viisumimaksu ja apu viisumin anomisessa
  • Lähtöorientaatioleiri
  • Orientaatioleirit vaihtovuoden aikana
  • Paluuorientaatioleiri
Lukiovaihtoon Ruotsiin

Millaista on opiskella Ruotsissa?

Ruotsin koulutusjärjestelmä muistuttaa pääosin suomalaista. Koulua käydään maanantaista perjantaihin kello 8/9–15/16 ja lomaa on syyslukukaudella lokakuussa ja jouluna, sekä kevätlukukaudella helmi-/maaliskuussa ja pääsiäisenä. Kuten Suomessakin, oppilaille annetaan vapautta, mutta heidän myös odotetaan kantavan vastuuta omasta oppimisesta. Nuorten toivotaan olevan itsenäisiä ja oma-aloitteisia opiskelun suhteen. Löydät AFS-oppilaiden kokemuksia ruotsalaisesta koulusta alta.

AFS-ohjelmissa koulu määräytyy isäntäperheen asuinpaikan mukaan. Nuoren on täten hyvä varautua siihen, ettei isäntäperhe välttämättä asu suuressa kaupungissa. Kouluissa käytetään tietokoneita, joten vaihto-oppilaan on hyvä ottaa oma kone mukaan.

Miksi vaihtoon Ruotsiin?

AFS-oppilaat valitsivat Ruotsin vaihtokohteeksi mm. seuraavista syistä:

“Suurin syy Ruotsiin lähtöön oli kieli. Halusin opetella ruotsin kielen ja sen osaamisesta on paljon hyötyä Suomessa.”

“Ruotsalainen kulttuuri on aina ollut minun mielestä mielenkiintoinen, vaikka se vaikuttaakin ulkoapäin aika samanlaiselta kuin suomalainen kulttuuri.”

“Lähtiessä oli lukion B-ruotsi, mutta ei mitenkään kovin vahva sanavarasto. Toisin sanoen osasin alkeet, mutta puhuminen oli hankalaa. Halusin kehittyä siinä.”

Ruotsinkielisen ympäristön lisäksi oppilaita kiinnostaa myös suhteellisen samanlainen koulujärjestelmä suomalaiseen verrattuna, mikä nopeuttaa sopeutumista. 

Vaihtoon voi lähteä aikaisintaan peruskoulun jälkeen. Vaihdon alkaessa oppilas voi olla enintään 18 vuotta 0 kuukautta. Suosittelemme aloittamaan haun noin vuotta ennen suunniteltua vaihtoon lähtöä.

AFS-toimistoon kannattaa kuitenkin olla yhteydessä jo mahdollisimman aikaisin, jotta vaihdon sopivasta ajankohdasta ja tarkemmista ikärajoista voidaan yhdessä keskustella.

Oppilaiden kokemuksia Ruotsista

Ruotsissa vaihdossa olleet oppilaat ovat jakaneet kokemuksiaan AFS:n Instagramin Takeovereissa. Löydät nämä Instagramin kohokohdista.

Tämän lisäksi AFS-oppilaat kertovat kokemuksistaan myös vaihtoinfo-webinaareissa. Pääset ilmoittautumaan webinaariin tämän linkin kautta. 

Vaihtoon Ruotsiin

AFS on Suomen vanhin vaihto-oppilasjärjestö, jolla on yli 75 vuoden kokemus oppilasvaihtojen järjestämisestä. Ohjelmat ovat koulutussisällöiltään arvostettuja sekä huolellisesti suunniteltuja kansainvälisiä kokemuksia ja tarjoavat nuorille hauskoja, opettavaisia ja usein myös elämää mullistavia hetkiä. Järjestön taloudellisesti vakaa toiminta yhdessä kattavan kansainvälisen sidosryhmäverkoston kanssa, 24h päivystyksiä myöten, takaavat nuorille parhaat mahdolliset lähtökohdat ja tuen vaihtokokemuksen aikana.

Koska AFS on vapaaehtoistoimintaan perustuva voittoa tavoittelematon järjestö myös AFS:n isäntäperheet ovat vapaaehtoisia, eikä heille makseta palkkaa. Suomalaisen vaihto-oppilaan äidin sanoin “minun mielestä on parempi ettei perheelle makseta, sillä en olisi halunnut lähettää omaa tytärtä perheeseen, joka olisi voinut ottaa hänet kotiinsa rahan takia.” Isäntäperheiden lisäksi vaihto-oppilaiden arjessa ovat vahvasti läsnä myös paikallinen AFS-toimisto sekä kohdemaan paikalliset vapaaehtoiset. He järjestävät nuorille leirejä, ohjelmaa ja retkiä, sekä vaihtavat kuukausittain kuulumisia nuorten kanssa.

Miten hakea Ruotsiin vaihtoon?

Ota yhteyttä

Oletko kiinnostunut AFS-vaihdosta ja haluat lisätietoa tai sinulla on kysyttävää? Jätä yhteystietosi ja otamme sinuun yhteyttä. Tämä ei sido sinua mihinkään.

Pyydä lisätietoa

Täytä hakemus

Oletko jo valmis hakemaan? Hakemuksen täyttäminen ei sido sinua vielä mihinkään. Paikat täytetään hakujärjestyksessä, joten hakea voi niin kauan kun paikkoja riittää.

Hae vaihtoon