years-experience access-alumni-network airfare airport-pick-up assistance-with-application-process community-service-placement continuous-support cultural-trips domestic-transport emergency-support field-trips global-competence-certificate grade-transcripts host-family-placement housing individual-contact-person internship-placement language-instruction meals medical-insurance orientations-during-your-time-abroad other pre-departure-orientation product-materials re-entry-orientation school-dipolma school-materials school-placement school-transport school-uniform stipend teaching-materials vaccinations visa-and-passport-fees visa-application-assistance world-wide-presence

Koe vastakohtien Unkari: vilkasta kaupunkielämää ja idyllistä maaseutua – Keski-Euroopan helmi, jossa itä ja länsi kohtaavat. Espanja on yksi AFS:n yli 20 Euroopan kohdemaista yhdessä Italian, Espanjan, Kreikan, Itävallan, Sveitsin, Portugalin, Slovakian, Tšekin ja muiden maiden kanssa.

Vaihto-ohjelmaan sisältyy

  • Lennot edestakaisin
  • Isäntäperhe
  • Koulupaikka
  • Oma yhdyshenkilö kohdemaassa
  • Kattava sairaus- ja tapaturmavakuutus
  • 24/7 Hätäpäivystys
  • Koulukyydit
  • Apu hakuprosessissa
  • Viisumimaksu ja apu viisumin anomisessa
  • Lähtöorientaatioleiri
  • Orientaatioleirit vaihtovuoden aikana
  • Paluuorientaatioleiri
Vaihto-oppilaaksi Unkariin AFS

Millaista on opiskella Unkarissa?

Kahteen lukukauteen jaettu lukuvuosi kestää Unkarissa syyskuun alusta kesäkuun alkuun. Koulupäivä alkaa yleensä aamukahdeksalta, ja päivään mahtuu noin 6-7 oppituntia. Yksi oppitunti kestää 45 minuuttia. Tuntien välissä pidetään 10–15 minuutin tauko.

Oppivelvollisuus on Unkarissa lain mukaan voimassa siihen asti, kun nuori täyttää 18 vuotta. Unkarin peruskoulu on 8-vuotinen, lukio 4-vuotinen ja korkeakoulussa opiskellaan 3–6 vuotta.

Unkarissa on erityyppisiä toisen asteen kouluja: gimnázium (eli lukio, jonka pääasiallisena tehtävänä on valmistaa opiskelijoita jatko-opintoja varten), szakközépiskola (tiettyyn alaan, esimerkiksi taloustieteeseen, mekaniikkaan, kauppaan, erikoistunut oppilaitos; valmistaa opiskelijoita työskentelemään valitulla erikoisalalla) ja szakmunkásképzõ (nelivuotinen ammattikoulu, joka kouluttaa työntekijöitä ammattiin).

Unkarin AFS sijoittaa vaihto-opiskelijat yleensä lukioihin, joissakin tapauksissa vaihto-oppilas voi käydä “szakközépiskolaa”. Isäntäperheet voivat asua missä päin Unkaria tahansa. Vaihto-opiskelijan on otettava huomioon, että hänet saatetaan sijoittaa joko kaupunkiin tai maaseudulle. 

Miksi vaihtoon Unkariin?

AFS-oppilaat valitsivat Unkarin vaihtokohteekseen mm. seuraavista syistä:

“Minua kiinnosti Unkarin kieli, sillä tiesin, että se on aika lähellä suomen kieltä ja sen oppiminen ei olisi varmasti kovin vaikeaa.”

“Unkari oli minulle entuudestaan tuntematon ja halusin vaihtoon Eurooppaan, maahan, jossa en ollut aikaisemmin käynyt.”

“Olin kauan miettinyt, että olisi kiva lähteä vaihtoon oppimaan uutta kieltä ja kulttuuria, sekä ylipäätään kokemaan uutta.”

Tämän lisäksi Unkarissa kiinnostaa myös maailman kuuluisimmat kylpylät, monipuolinen kulttuuritarjonta ja lukuisat museot sekä kaunis luonto ja upea arkkitehtuuri.

Vaihtoon voi lähteä aikaisintaan peruskoulun jälkeen. Vaihdon alkaessa oppilas voi olla enintään 18 vuotta 6 kuukautta vanha. Suosittelemme aloittamaan haun noin vuotta ennen suunniteltua vaihtoon lähtöä.

Oppilaiden kokemuksia

Vaihdossa olleet oppilaat ovat jakaneet kokemuksiaan AFS:n Instagramin Takeovereissa. Löydät nämä Instagramin kohokohdista.

Tämän lisäksi AFS-oppilaat kertovat kokemuksistaan myös vaihtoinfo-webinaareissa. Pääset ilmoittautumaan webinaariin tämän linkin kautta. 

Vaihtoon Unkariin AFS

AFS on Suomen vanhin vaihto-oppilasjärjestö, jolla on yli 75 vuoden kokemus oppilasvaihtojen järjestämisestä. Ohjelmat ovat koulutussisällöiltään arvostettuja sekä huolellisesti suunniteltuja kansainvälisiä kokemuksia ja tarjoavat nuorille hauskoja, opettavaisia ja usein myös elämää mullistavia hetkiä. Järjestön taloudellisesti vakaa toiminta yhdessä kattavan kansainvälisen sidosryhmäverkoston kanssa, 24h päivystyksiä myöten, takaavat nuorille parhaat mahdolliset lähtökohdat ja tuen vaihtokokemuksen aikana.

Koska AFS on vapaaehtoistoimintaan perustuva voittoa tavoittelematon järjestö myös AFS:n isäntäperheet ovat vapaaehtoisia, eikä heille makseta palkkaa. Suomalaisen vaihto-oppilaan äidin sanoin “minun mielestä on parempi ettei perheelle makseta, sillä en olisi halunnut lähettää omaa tytärtä perheeseen, joka olisi voinut ottaa hänet kotiinsa rahan takia.” Isäntäperheiden lisäksi vaihto-oppilaiden arjessa ovat vahvasti läsnä myös paikallinen AFS-toimisto sekä kohdemaan paikalliset vapaaehtoiset. He järjestävät nuorille leirejä, ohjelmaa ja retkiä, sekä vaihtavat kuukausittain kuulumisia nuorten kanssa.

Miten hakea Unkariin vaihtoon?

Ota yhteyttä

Oletko kiinnostunut AFS-vaihdosta ja haluat lisätietoa tai sinulla on kysyttävää? Jätä yhteystietosi ja otamme sinuun yhteyttä. Tämä ei sido sinua mihinkään.

Pyydä lisätietoa

Täytä hakemus

Oletko jo valmis hakemaan? Hakemuksen täyttäminen ei sido sinua vielä mihinkään. Paikat täytetään hakujärjestyksessä, joten hakea voi niin kauan kun paikkoja riittää.

Hae vaihtoon